فهرست مطالب

نشریه علوم و فنون شیلات
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 38، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • لیلا رمضان زاده، سید فخرالدین حسینی*، بهروز اکبری آدرگانی، رضا حسن ساجدی، آنان یامور صفحات 106-122

    در این تحقیق، در ابتدا ماهی پنجزاری باله نارنجی (Leiognathus bindus) توسط آنزیم آلکالاز با نسبت آنزیم به سوبسترای 100:1 به مدت 300 دقیقه هیدرولیز و درجه هیدرولیز طی 5 ساعت اندازه گیری شد. هم چنین نمونه هیدرولیز شده در زمان 240 دقیقه هیدرولیز توسط غشا های الترافیلتر با وزن های 3، 10 و 30 کیلودالتون جداسازی شد و 4 جزء پپتیدی به دست آمد. در ادامه، خاصیت ضد اکسیدانی (مهارکنندگی رادیکال های آزاد DPPH و ABTS) پروتیین هیدرولیز شده در زمان های مختلف هیدرولیز و هم چنین فراکسیون های پپتیدی اندازه گیری شد. درجه هیدرولیز در زمان 240 دقیقه پس از هیدرولیز بالاترین میزان را به خود اختصاص داد (11/2± 43/55%). پروتیین هیدرولیز شده ماهی دارای مقدار بالایی از اسیدهای آمینه آب گریز بود (6/50%) که عامل ایجاد خاصیت ضداکسیدانی می باشند. نتایج مهار رادیکال DPPH نیز نشان داد که بالاترین میزان مهار کنندگی در زمان 240 دقیقه هیدرولیز مشاهده شد (46/1± 59/75%). هم چنین، جزء پپتیدی با وزن مولکولی 10-3 کیلودالتون دارای خاصیت مهارکنندگی بالاتری نسبت به سایر فراکسیون ها بود (96/2± 58/80% در غلظت 5 میلی گرم بر میلی لیتر). بر اساس میزان مهار رادیکال آزاد ABTS، بالاترین میزان مهار کنندگی در زمان 240 دقیقه هیدرولیز با میزان 63/0± 54/50% گزارش شد. هم چنین در بین همه اجزای پپتیدی، جزء پپتیدی با وزن مولکولی 10-3 کیلودالتون به طور معنی داری دارای قدرت مهارکنندگی بالاتری نسبت به سایر اجزای پپتیدی بود (درصد مهار کنندگی 44/0± 58/84% در غلظت 5 میلی گرم بر میلی لیتر). نتایج این بررسی نشان داد که پپتیدهای حاصل از هیدرولیز آنزیمی ماهی پنجزاری باله نارنجی می تواند به عنوان یک ضداکسیدان طبیعی در فرمولاسیون غذاداروها مورد استفاده واقع گردد.

    کلیدواژگان: ماهی پنجزاری باله نارنجی، هیدرولیز آنزیمی، پپتید زیست فعال، خاصیت ضداکسیدانی
  • تارا زارعی، مسعود رضائی*، نادر بهرامی فر صفحات 123-136

    عصاره های گیاهی را می توان علاوه بر اثرات سلامتی، به عنوان نگهدارنده های طبیعی با خاصیت ضد اکسیدانی و ضد میکروبی در صنایع غذایی استفاده کرد. در این مطالعه اثر آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی عصاره اتانولی آب تره بر کیفیت شیمیایی و میکروبی فیله ماهی قزل آلا در دمای یخچال به مدت 12 روز مورد بررسی قرار گرفت. عصاره گیاه آب تره پس از خشک کردن برگ در دمای محیط و تاریکی توسط حلال های 45، 65، 75 و 96 درصد اتانولی به مدت 24 ساعت در 65 درجه سانتی گراد استخراج شد. نتایج حاصل نشان دهنده اختلاف معنی دار در میزان بازدهی و محتوای فنولی عصاره ها بود (05/ 0 ≤p)، به طوری که در غلظت 1/0 میلی گرم بر میلی لیتر عصاره 65 درصد با بازدهی استخراج 20 درصد بالاترین میزان فنول کل (46/2 ± 60/88 درصد) و DPPH (0 ± 73/84 درصد) وABTS  (06/0 ± 83/83 درصد) بود. همچنین میزان مهار رشد باکتری های بیماری زا لیستریا مونوسایتوژنز، اشریشیا کلای، استافیلا کوکوس اوریوس و سالمونلا انتریتیدیس نیز در عصاره 65 درصد اتانولی دارای اختلاف معنی دار با سایر عصاره ها بود (05/ 0 ≤p). نمونه های فیله ماهی قزل آلا در عصاره 65 درصد اتانولی میزان کمتری از شاخص های TVB-N، PV و TBA را در مقایسه با تیمار شاهد طی دوره نگهداری به نمایش گذاشت (05/0 ≤p). همچنین در شاخص باکتریایی میزان باکتری کل و سرماگرا تیمار حاوی عصاره تا روز دوازدهم به بیشینه حد مجاز (cfu/g-1106) نرسیده بود که نشان دهنده اثر بخشی عصاره بر افزایش ماندگاری فیله ماهی قزل آلا نسبت به شاهد است.

    کلیدواژگان: نگهدارنده های طبیعی، عصاره آب تره، فیله ماهی قزل آلا، تغییرات شیمیایی و میکروبی
  • مریم کریمیان، امید بیرقدار کشکولی*، رضا مدرس، سعید پورمنافی صفحات 137-152

    هدف این مطالعه، استفاده از الگوریتم DINEOF برای پر کردن نقاط فاقد داده در تصاویر ماهواره ای غلظت کلروفیل a در آبهای سطحی خلیج فارس و دریای عمان می باشد. در این مطالعه از داده های سطح 3 (وضوح مکانی 4 کیلومتر) غلظت کلروفیل a حاصل از سنجنده مودیس در بازه زمانی 2003 تا 2020 در خلیج فارس و دریای عمان (استخراج شده از سایت ناسا) استفاده شد. برخی از تصاویر در بعضی از ماه های سال دارای نقاط فاقد محصول بودند. تصاویر دارای محصولات مفقوده (گپ یا شکاف) غلظت کلروفیل a در خلیج فارس و دریای عمان با استفاده از بسته نرم افزاری rtsa.gapfill و الگوریتم DINEOF در نرم افزار R بازسازی شدند. در نهایت برای ارزیابی صحت سنجی الگوریتم DINEOF، پارامترهایی نظیر RMSE، MSE، MAD و SNR محاسبه شده است. نقشه های اصلی (دارای شکاف) غلظت کلروفیل a نشان دادند که بیشترین میزان محصولات مفقوده در ماه جولای 2009 و 2015 وجود دارد. با ارزیابی صحت بازسازی مشخص شد بازسازی داده های مفقوده به خوبی توسط الگوریتم صورت گرفته است (به عنوان مثال در ماه جولای 2014 پارمترهای محاسبه شده بدین شرح می باشند: 83/0R2=، 34/0RSME=، 14/0 MAD=و 10/0MSE=). بررسی نتایج نشان داد که اجرای الگوریتم DINEOF در نرم افزار R برای بازسازی محصولات مفقوده موجود در تصاویر غلظت کلروفیل a روشی کارآمد، سریع و موفقیت آمیز است. محصولات کلروفیل a حاصل از بازسازی برای کاربردهایی مانند تشخیص شکوفایی جلبکی و همچنین مدیریت مناسب شیلاتی قابل استفاده است. در مقیاس زمانی بلند مدت، مقایسه محصولات مفقوده با بازسازی شده به کنترل کیفیت داده های ماهواره ای کمک می کند.

    کلیدواژگان: غلظت کلروفیل a، مودیس، بازسازی محصولات، DINEOF، خلیج فارس، دریای عمان
  • نفیسه سادات موسوی، مهدی طبرسا*، حسن احمدی گاولیقی صفحات 153-163

    پلی ساکاریدها به دلیل پیچیدگی ساختار شیمیایی و ناهمگنی وزن مولکولی دارای ویژگی های زیستی متنوع بوده که می تواند از طریق روش های مهندسی و اعمال اصلاحات ساختاری بهبود یابند. هدف از مطالعه حاضر، ارزیابی ویژگی های ضداکسایشی فوکوییدان هیدرولیز شده جلبک Nizamuddinia zanardinii و بررسی رابطه وزن مولکولی با فعالیت زیستی بود. پس از حذف رنگدانه ها و ترکیبات با وزن مولکولی پایین، فوکوییدان خام استخراج شده، در دمای 100 درجه سانتیگراد به مدت 10، 20، 40 و 60 دقیقه توسط 01/0 نرمال اسید هیدروکلریک تحت هیدرولیز قرار گرفت. میانگین وزن مولکولی فوکوییدان خام 4/1254 ×103 گرم/مول و هیدرولیزات به ترتیب FH60 ،FH40 ،FH20 ،FH10 برابر با 5/974 ، 8/891 ، 5/806 ، 8/705×103 گرم/مول بود.  پس از هیدرولیز و کاهش وزن مولکولی، هیدرولیزات بدست آمده نسبت به فوکوییدان خام، به میزان قابل توجهی قادر به مهار رادیکال آزاد  DPPH(27/61-54/84 درصد)، رادیکال ABTS (1/40-5/88 درصد) و احیا یون Fe3+ (جذب49/0-81/0) بود. در این میان، هیدرولیزات FH20 بیشترین پتانسیل را در مهار رادیکال آزاد DPPH (45/70- 54/84 درصد) و احیاء یون آهن Fe3+ (جذب49/0-81/0) دارا بود. به طور کلی نتایج مطالعه حاضر نشان داد، هیدرولیز و کاهش وزن مولکولی توانست به میزان معنی داری سبب بهبود فعالیت ضداکسایشی فوکوییدان شود، ولی فاکتور زمان تفاوت معنی داری را در مهار واکنش های ضد اکسایشی بین هیدرولیزات مختلف ایجاد نکرد که این می تواند به دلیل تغییرات در میزان و دسترسی گروه های عاملی باشد. کاربرد فوکوییدان استخراج شده از گونه مورد مطالعه به عنوان ترکیب واجد فعالیت  ضداکسایشی می تواند در اشکال طبیعی و یا هیدرولیزات آن صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: پلی ساکارید، هیدرولیز، وزن مولکولی، Nizamuddinia zanardinii، فعالیت زیستی
  • کرانه پریزاده، عبدالحسین دلیمی اصل* صفحات 164-173

    تاکنون تحقیقات بسیار محدودی در مورد انگلهای ماهی کفشک گرد در کشور انجام شده است. در پژوهش حاضر، آلودگی های کرمی دستگاه گوارش 50 قطعه ماهی کفشک گرد در طول فصل تابستان سال 95 در بندرعباس مورد بررسی قرار گرفت. نمونه ها پس از تهیه و انتقال به آزمایشگاه از لحاظ مورفومتری مورد بررسی قرار گرفتند. روده ماهیان جداسازی و با قیچی درون  پلت باز شد و محتویات روده و محوطه بطنی با میکروسکوپ لوپ مورد مطالعه قرار گرفت. سپس انگل های جدا شده در فرمالین 5% و یا الکل اتانول  70% فیکس و با آزوکارمن رنگ آمیزی شدند.  این انگل ها با استفاده منابع معتبر شناسایی شدند. طبق نتایج حاصل از این پژوهش، از 50 عدد ماهی مورد آزمایش فقط تعداد 5 ماهی (10%) آلوده به انگل بوده اند. بدین ترتیب که در 10% ماهیان، ترماتود Plagiocirrus primus   و در 2% آنها بصورت توام ، ترماتود  Lepocreadioides zebrini    و سستود  Scolex pleuronectis  شناسایی شدند. این نتیجه نشان می دهد که در فصل تابستان در سواحل بندرعباس آلودگی این نوع ماهی به انگلهای کرمی خفیف می باشد. با توجه به سوابق پژوهش های انجام شده در مورد این ماهی،  انگل  P. primus برای اولین بار از سواحل خلیج فارس گزارش می شود.

    کلیدواژگان: کفشک گرد، انگلهای کرمی، خصوصیات مورفومتریک، بندرعباس، دستگاه گوارش
  • عیسی شریف پور*، رامین پورزاهدی، ابوالفضل سپهداری، شاپور کاکولکی، سلطنت نجار لشگری صفحات 174-186

    این مطالعه به منظور پایش و ارزیابی عوامل خطر محیطی و مدیریتی در بروز بعضی از بیماریهای ویروسی خاص ازابتدای سال 1396 تا شروع تابستان سال 1397 در یکی از مزارع پرورشی شهرستان فیروزکوه در استان تهران اجرا گردید. بازدید از مزرعه هر ماه دوبار با رعایت کلیه اقدامات ایمنی زیستی به عمل آمد و برخی عوامل فیزیکی و شیمیایی آب به صورت روزانه ثبت گردید. نمونه گیری از کلیه محموله های تخم چشم زده وارد شده از خارج از کشور و نیز از لارو ها پس از شروع شنای فعال و جذب کیسه زرده برای انجام تست RT-PCR جهت تشخیص آلودگی های ویروسی بعمل آمد. آزمایش های ویروس شناسی، باکتری شناسی، انگل شناسی و قارچ شناسی در مزرعه پرورشی و آزمایشگاه انجام شد. تمامی مشاهدات بالینی، ماکروسکوپی و میکروسکوپی و نیز کلیه عوامل مدیریتی تولیدی، بهداشتی، عوامل فیزیکی و شیمیایی موثر در بروز بیماری های ویروسی بررسی و ثبت گردید. در مشاهدات بالینی از ماهی ها علایمی نظیر کم اشتهایی، تجمع در حاشیه و نزدیک خروجی استخر، لاغری، بیرون زدگی یک طرفه و دو طرفه چشم، تجمع و رسوب رنگدانه ملانین، زخم های پوستی، خونریزی در ناحیه بطنی و چشمی، خون ریزی های سرسوزنی در ناحیه بطنی، مدفوع رشته ای، تلفات بالا و ماهیان در حال مرگ فراوان دیده شد. نتیجه بررسیهای آزمایشگاهی نشان داد که بچه ماهی های قزل آلا آلوده به ویروس IHN بوده و نتیجه تست آنها مثبت اعلام شد. این بیماری موجب تلفات حدود 80% بچه ماهی های حاصل از تخم های چشم زده وارداتی شد. موارد تلفات دیگری نیز با علل متفاوت از جمله: حمله شب هنگام سمور آبی، تردد کارکنان مزرعه در دیگر مزارع و انتقال آلودگی، عدم ضدعفونی خودروها هنگام ورود و خروج و مسمومیت شدید غذایی در بچه ماهیان ثبت شد. با توجه به نتایج این تحقیق، دستورالعمل های علمی و کاربردی جهت کاهش مخاطرات محیطی و مدیریتی موثر در بروز بیماری ها ارایه شد.

    کلیدواژگان: قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)، بیماری های ویروسی، ایمنی زیستی، پایش و ارزیابی، عوامل خطر محیطی و مدیریتی
  • فراز پنجوینی، کوروش سروی مغانلو*، راحله طهماسبی، احمد ایمانی صفحات 187-198

    در تحقیق حاضر اثرات افزودنی ویتامین C، آستازانتین و لسیتین سویا بر فراسنجه های یونی (پتاسیم، سدیم، کلسیم و منیزیم) و بیوشیمیایی (پروتیین کل، کلسترول و گلوکز) مایع تخمدانی و اثر تحریک کنندگی آن بر مدت زمان تحرک اسپرم در ماهی آزاد دریای خزر (Salmo trutta caspius) بررسی شد. بدین منظور 9 جیره آزمایشی مختلف: C0A0L0 (صفر میلی گرم بر کیلوگرم ویتامین C، صفر میلی گرم بر کیلوگرم آستازانتین و صفر درصد لسیتین سویا)، C300A50L0، C700A100L0، C0A50L6، C300A100L6، C700A0L6، C0A100L9، C300A0L9 و C700A50L9 ساخته شد و مولدین (05/0±51/2 کیلوگرم) به مدت چهار ماه تغذیه شدند. پس از حصول رسیدگی جنسی و تخم کشی، مایع تخمدانی برای سنجش فراسنجه های یونی و بیوشیمیایی جدا شد. به منظور بررسی اثر تحریک کنندگی مایع تخمدانی بر تحرک اسپرم، پس از اسپرم کشی،  مقدار 1 میکرولیتر از اسپرم با مایع تخمدانی ماهیان آزمایشی و آب شیرین (به عنوان تیمار شاهد) زیر میکروسکوپ مطالعه و مدت زمان تحرک اسپرم با زمان سنج ثبت شد. بررسی نتایج نشان داد که بیشترین مقادیر یون های سدیم، پتاسیم، کلسیم و منیزیم به ترتیب در ماهیان گروه C300A100L6، C300A100L6، C0A100L9 و C300A100L6 بدست آمد که با تیمار C700A50L9 اختلاف معنی داری داشت (p<0.05). همچنین بیشترین میزان پروتیین، کلسترول و گلوکز در تیمارهای C700A50L9، C0A50L6 و C0A100L9 مشاهده شد که با تیمار C0A0L0 اختلاف معنی داری داشت (p<0.05). کمترین مدت زمان تحرک اسپرم در آب شیرین (25/2±96/43 ثانیه) بدست آمد که باسایر تیمارها اختلاف معنی داری داشت (p<0.05)؛ به علاوه بیشترین زمان تحرک اسپرم در تیمارهای C300A100L6 و C0A100L9 (به ترتیب 03/2±76/80 و 79/1±7/80 ثانیه) مشاهده شد.

    کلیدواژگان: آستازانتین، ویتامین C، لسیتین سویا، ماهی آزاد دریای خزر، مایع تخمدانی، مدت زمان تحرک اسپرم
|
  • Leila Ramezanzade, Seyed Fakhreddin Hosseini*, Behrouz Akbari-Adergani, Reza Hasan Sajedi, Anan Yaghmur Pages 106-122

    In this study, the orangefin ponyfish (Leiognathus bindus) was hydrolyzed by alcalase in an enzyme to substrate ratio of 1: 100 for 300 minutes, and the degree of hydrolysis was measured for 5 hours. Also, the hydrolysate was fractionated by centrifugal having molecular mass cutoffs of 3, 10, and 30 kDa, and four peptide fractions were obtained. Then, the antioxidant activity (DPPH and ABTS free radicals scavenging activity) of peptide fractions, as well as hydrolysate, were measured at different hydrolysis times. The degree of hydrolysis was the highest (55.43 ± 2.11%) at a hydrolysis time of 240 minutes. The hydrolysate had a high amount of hydrophobic amino acids (50.6%) which cause antioxidant properties. The results of DPPH radical scavenging activity showed that the highest scavenging activity was obtained at a hydrolysis time of 240 minutes (75.59 ± 1.46). Also, among all the fractions, the 3-10 kDa fraction exhibited the highest scavenging activity compared to other fractions (80.58 ± 2.96% at a concentration of 5mg /ml). Based on the result of ABTS radical scavenging, the highest activity was reported at 240 minutes after hydrolysis (50.54 ± 0.63). Also, among all peptide fractions, the 3-10 kDa fraction had significantly higher scavenging activity than other fractions (84.58 ± 0.44 at a concentration of 5 mg /ml). The results of this study showed that the peptides obtained by enzymatic hydrolysis of orangefin ponyfish are a good candidate for providing antioxidant properties.

    Keywords: Orangefin ponyfish, Enzymatic hydrolysis, Bioactive peptide, Antioxidant properties
  • Tara Zarei, Masoud Rezaie*, Nader Bahramifar Pages 123-136

    In addition to health effects, plant extracts can be used as natural preservatives with antioxidant and antimicrobial properties in the food industry. In this study, effect of antioxidant and antimicrobial properties of ethanolic extracts of watercress on the chemical and microbial quality of rainbow trout fillet at refrigerator temperature for 12 days was investigated. After drying the leaves at darkness and room temperature extract was extracted with 45, 65, 75 and 96% ethanol solvents for 24 hours at 65 °C. The results showed a significant difference (P≤0.05) in yields and phenolic content, 0.1 mg /ml of extract 65% with an extraction efficiency of 20% the highest amount of total phenol (88.60 ± 2.46%), DPPH (84.73 ± 0%); and ABTS (83.83 ± 0.06%) were. Also, the growth inhibition of the pathogenic bacteria Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Salmonella enteritidis in sample extracted with 65% ethanol had a significant difference with other extracts (P≤0.05). Rainbow trout fillet samples in 65% ethanol extract showed lower levels of TVB-N, PV and TBA to the control treatment during storage (P≤0.05). Rainbow trout fillet samples in 65% ethanol extract showed lower levels of TVB-N, PV and TBA indices of fillets compared to control treatment during storage (P≤0.05). Talking about bacterial index, the amount of total and pseudomonas bacteria in the treatment containing the extract did not reach the maximum allowable limit (106 cfu /g-1) by the twelfth day, Indicates the effectiveness of the extract on increasing the shelf-life of fillets compared to the control.

    Keywords: Natural preservatives, Watercress extracts, Rainbow trout fillets, Chemical, microbial changes
  • Maryam Karimian, Omid Beyraghdar Kashkooli*, Reza Modarres, Saeid Pourmanafi Pages 137-152

    The DINEOF algorithm is a parameter free technique based on iterative EOF analysis that is used to calculate the missing data in a given satellite data set (without requiring any prior information). In this study, the DINEOF technique has been used to fill the gaps in chlorophyll-a data series in the Persian Gulf and Oman Sea. Level 3 data (4 km spatial resolution) of chlorophyll-a concentration obtained from MODIS sensor (2003- 2020) for the study area were used. In some of the images several gaps were found in different months of the year. Images with gap in the Persian Gulf and Oman Sea were reconstructed by rtsa.gapfill R-package and DINEOF algorithm in R software. The linear regression analysis was performed between the missing and reconstructed data, and also parameters such as RMSE, MSE, MAD and SNR were calculated to evaluate the validity and performance of the DINEOF algorithm. The maximum number of the gaps in data series were found in July. Hence, the images of July have been examined and reconstructed as the case study. The original maps of chlorophyll-a concentration showed that the maximum number of the gaps were in July 2009 and 2015. Evaluation of the results showed a high accuracy of DINEOF-reconstruction method (e.g. in July 2014, R2 = 0.83, RSME = 0.34, MAD = 0.14, MSE = 0.10). The results showed that the implementation of the DINEOF algorithm (in R) to reconstruct the gaps in chlorophyll-a concentration images could serve as a rapid and efficient technique.

    Keywords: Chlorophyll-a concentration, Products reconstruction, DINEOF, The Persian Gulf, Oman Sea
  • Nafiseh Sadat Mousavi, Mehdi Tabarsa*, Hassan Ahmadi Pages 153-163

    Polysaccharides possess diverse biological properties, mostly owed to their structural complexity and molecular heterogeneity, that could be improved through engineering methods and application of structural modifications. The objective of the present study was the assessment of antioxidant properties of hydrolyzed fucoidan from seaweed Nizamuddinia zanardinii and the correlation of molecular weight with biological function. After the removal of pigments and low molecular weight compounds, crude extracted polysaccharide was hydrolyzed at 100 C for 10, 20, 40 and 60 minutes using 0.01N HCl. The average molecular weight of crude fucoidan 1254.4 × 103 g/mol and for hydrolysates FH10, FH20, FH40 and FH60 was 974.5, 891.8, 806.5 and 705.5 × 103 g/mol, respectively. With the decrease of molecular weight, hydrolysates, compared with the crude fucoidan, exerted considerable DPPH (61.27-84.54%) and ABTS (40.1-88.5%) radical scavenging and Fe3+ reducing power (0.49-0.81 Abs) activities. Among different samples, hydrolysate FH20 showed the greatest capacity for DPPH radical scavenging activity (70.45-84.54%) and Fe3+ reducing power (0.49-0.81 Abs). Overall, the results of the current study showed that hydrolysis and reduction of molecular weight significantly improved the antioxidant activities of the fucoidan while time did not result any significant differences in antioxidant properties of hydrolysates which could be due to alterations in functional groups. Hence, fucoidan isolated from the examined species could be utilized as antioxidant agents in forms of native or hydrolysates.

    Keywords: Polysaccharide, Hydrolysis, Molecular weight, Nizamuddinia zanardinii, Biological activity
  • Karaneh Parizadeh, Abdolhossein Dalimi* Pages 164-173

    So far, very limited research has been done on Euryglossa orientalis parasites in our country. In the present study, helminthic infection of 50 digestive tracts of E. orientalis, were examined in Bandar Abbas in 2016. After procuring the fishes, they were transferred to the laboratory and different parts of their bodies were measured for a morphometric study. Then whole digestive tract of the fishes was removed, opened with a small scissor into a dish and the contents was searched for the presence of helminth. Then, the isolated helminth parasites were fixed in 5% formalin or 70% ethanol and stained with azocarmine. The parasites were identified with the aid of reliable sources. The results indicated that out of 50 fish tested, only 5 fish (10%) were infected with the parasite. Thus, in 10% of the fish, Plagiocirrus primus and in 2% of them, Lepocreadioides zebrini and Scolex pleuronectis were identified. This result shows that the infection of Euryglossa orientalis with helminths is mild in the coasts of Bandar Abbas in summer. P. primus is reported for the first time from Persian Gulf coasts.

    Keywords: Euryglossa orientalis, helminth parasites, morphometric character, Bandar Abbas, digestive system
  • Essa Sharifpour*, Ramin Pourzahedi, Abolfazl Sepahdari, Shapour Kakoolaki, Saltanat Najjar Lashgari Pages 174-186

    This study was conducted from April 2017 to June 2018 in a Trout aquaculture farm in Firoozkoh, Tehran province, to distinguish environmental and managerial risk factors affecting incidence of viral diseases in the fish farm under study. Averaged visit from fish farm was 2 times a month and all biosecurity measures were advised and applied during every visit. Some of the physico-chemical parameters were recorded daily. Samples from all cargoes of eyed-eggs imported from abroad and also from larvae after active swimming and absorption of yolk sac were taken for RT-PCR test. Virology, bacteriology, parasitology and mycology tests in the farm and authorized laboratory were done. Clinical observations, macroscopic and microscopic examinations, checking all the sanitarian and productional managerial factors, also checking all the physical and chemical factors affecting the outbreak of viral diseases were done. During clinical observation of fishes, these symptoms were observed; anorexia, gathering at the raceway’s side and outlet, cachexia, one and two side exophthalmia, melanosis, integument ulcers, hemorrhage in ventricular and ocular areas, petechia in ventricular area, fecal casts, high mortality and also presence of a large number of moribund fishes. The result of the laboratory examinations was IHN positive of Rainbow trout fries. This disease caused about 80% mortality of the fries produced from the imported eyed-eggs cargo. The other fatalities with different reasons were also recorded such as; the Lutra’s attack at nights, the farm’s personnel running amongst other farms and transferrin pathogens, the transportation vehicles not being proper disinfected while inter to and exit from the farm and the severe food intoxication of fries. Regarding the results of this study, instruction of scientific and practical models has presented to decrease the effect of environmental and managerial risk factors in the incidence of the disease.

    Keywords: Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss), Viral diseases, Biosecurity, Monitoring, evaluation, Environmental, managerial risk factors
  • Faraz Panjvini, Kourosh Sarvi Moghanlou*, Raheleh Tahmasebi, Ahmad Imani Pages 187-198

    In this study, the effects of different levels of dietary supplementation with vitamin C, astaxanthin and lecithin on ionic (K+, Na+, Ca2+ and Mg2+) and biochemical (Total protein, cholesterol and glucose) indices of ovarian fluid, also its effect on sperm motility duration in Caspian brown trout (Salmo trutta caspius) were investigated. For this purpose, nine experimental diets: C0A0L0 (0 mg kg-1 vitamin C, 0 mg kg-1 astaxanthin and 0% soybean lecithin), C300A50L0, C700A100L0, C0A50L6, C300A100L6, C700A0L6, C0A100L9, C300A0L9 and C700A50L9 were formulated and broodstocks (2.51±0.05 kg) were fed for four months. After maturation and stripping, ovarian fluid was separated for ionic and biochemical indices. To evaluate sperm motility, 1 μl of milt was placed under a microscope with fresh water (as a control treatment) or ovarian fluid of experimental fishes. Sperm motility was measured with a chronometer. Results showed that the highest amounts of Na+, K+, Ca2+ and Mg2+ ions were obtained in ovarian fluid of C300A100L6, C300A100L6, C0A100L9 and C300A100L6, respectively, which were significantly different from C700A50L9 (p<0.05). Also, the highest levels of protein, cholesterol and glucose were observed in C700A50L9, C0A50L6 and C0A100L9 treatments, which were significantly different from C0A0L0 treatment (p<0.05). Lowest duration of sperm motility was obtained in fresh water (43.96±2.25 seconds) which was significantly different from other treatments (p<0.05); however, the highest sperm motility was observed in C300A100L6 and C0A100L9 treatments (80.76±2.03 and 80.7±1.76 seconds, respectively).

    Keywords: Astaxanthin, Ovarian fluid, Salmo trutta caspius, Soybean lecithin, Sperm motility, Vitamin C